måndag 21 maj 2012

Gädda, gös och abborre i Sibbo


Efter en lagom stabil frukost på McDonalds var vi redo för en heldag i Sibbofjärden.

Målet var att testa nya beten och fånga gädda, gös och abborre – helst så stora som möjligt.
Vi fick ett varmt välkomnande av Pelle och Jean från Skärgårdsguiderna och ett par tips på heta ställen.

Vi hade under de senaste dagarna planerat exakt hur vi skulle åka och hur länge vi skulle stanna på varje ställe, och självklart hur varje kast skulle placeras. Men nu blev vi osäkra.
Ett av ställena som Pelle tipsade om var var helt nytt för oss.

Pelle, Saurabh och jag

 Hur som helst började vi precis som planerat. Jigg och drop shot efter gös runt en mindre ö med stenig botten några meter runt. 5:e kastet skrek Saurabh till 2 gånger, först av lycka för ett rejält hugg och sen ur ren ilska för ett misslyckat mothugg. Efter ytterligare några tappade fiskar körde vi försiktigt runt ön för att börja nöta från andra hållet. Helt dött. En halvtimme senare var vi tillbaka där vi började och det dröjde inte länge förrän Sasko landade dagens första. En söt liten gös, den första någonsin för Sasko. Varsin seger-pris och några high fives senare kom nästa hugg, misslyckat mothugg från min sida.


2-3h på vårt gösställe och bara en landad. Inte bra. Vi bestämde oss för att piska ner mot grundet som Pelle precis markerat med en stor vit dunk. Från avstånd såg vi en annan båt där men lät oss inte stoppas, grundet är stort och det finns plats för flera båtar. I båten var Trumman och 3 andra som alla körde stenhårt med stora spinnerbaits. De hade fått 4 gäddor med top på 8-9kg vilket fick oss att hoppas på bättre lycka med aggressiva krokodiler än smygande gösar.

Efter några solfjädrar med spinnerbaits i olika färger, med och utan extra tails på bytte vi tillbaka till jiggar. Saurabh tog ett kast rakt mot dunken, exakt där jag placerat mina 10 senaste kast och 3 sekunder senare small det!
En långsmal gädda på 5-6kg! 2 arter avklarade och 1 kvar. Men det var inte dags för abborrsfiske än, ett par gäddor till borde vi kunna lura upp.

och mycket riktigt:

Orka Shad levde upp till sitt rykte som vanligt.

Ännu en på Orka Shad
Med grillad korv i magen bar det iväg mot gäddstället som vi själva planerat in.
Flera timmars nötande längs vasskanter som såg nästan drömska ut  gav vi upp fisket efter gäddor. Självklart var det bäst där guiderna sa att det var bäst, inte där vi hoppades och trodde det skulle vara det.

Dagen började gå mot sitt slut och vi jiggade på med olika modeller och färger i hopp om att lyckas med den 3:e arten. Det var inga problem för den rutinerade Saurabh!
Vi hade nu nått dagens mål, men ingen kunde stoppa oss från att stanna ett tag till och det visade sig vara helt rätt. Ytterligare en fin gädda, denna på ca 4kg!En helt underbar dag på vår favoritsjö med flera fina fångster. Perfekt avslut på veckan
och det bästa sättet att spendera sommarens första kväll!

Tack till Skärgårdsguiderna och mina fiskekompanjoner!

Mvh
Elias – Ribatex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar