måndag 28 maj 2012

Gäddfiske i Östersjön

Klockan var 00:42 när det ringde på dörren. In stövlar 2 fiskesugna smålänningar för att fiska med mig och Sasko i Skärgården utanför Norrtälje. Vi hann inte mycket mer än att hälsa på varandra innan vi gick till sängs. Alarmet var ställt att ringa vid 05:30 och vi flög upp ur sängarna och drog i oss varsin stabil kopp kaffe. När Sasko kom förbi för att hämta upp oss var allt packat och färdigt för en heldags fiske.

Vi mötte upp Rikard från Team Tail Ribatex och han visade vägen ner mot båtplatsen.


Vi delade upp oss i två lag och for iväg mot första vasskanten. Någon minut senare högg en gädda på min röd/svarta Salmo Fatso precis när den landade. Frågan var, kan det vara dagens färg eller högg den bara för att jag kastade rakt på gäddans nos?


Vi fortsatte drifta längs flera vasskanter men gäddorna verkade inte vara samlade någonstans. På nästan varje ställe fanns en snipa. Kul.


Killarna från Team Tail Ribatex kände väl till vattnet vi fiskade i och visste precis på vilka ställen vi skulle spendera dagen. Men inget verkade helt rätt. Den nordliga vinden ställde till med problem var vi än var. Ingen vasskant verkade fungera bra till drift vid nordlig vind. Men vi gjorde vårt bästa.



När den var dags att käka drog vi till en restaurang på en pir och åt. Riktigt gott, men vi ville inte tappa allt för mycket fisketid.

Under lunchen hörde vi med Alex och Sasko hur det hade gått för dem i Jonas båt.

Alexander hade bommat 2 gäddor på första stoppet. Varav den ena slök den bakre kroken med tail från hans spinnerbait. Efter det körde de vidare till nästa ställe och efter några minuters driftande högg det på Alexanders spinnare igen. Ett rejält mothugg och ett härligt spögung var allt gäddan erbjöd. De lyckades såklart landa några slipsar de med, men vi hoppades alla på bättre fiske efter maten.







Med nya krafter bar det av mot fler vikar. Första viken gav noll, men efter några dragbyten och ett par missade hugg började avkrokningarna igen. Det som fungerade bäst för mig var Sebile Magic Swimmer Soft i abborrs-färg som är skyddad mot vass. Men oj va svårt det är att inte göra mothugg direkt! De flesta klarade sig undan, men trots det kändes det helt rätt att fortsätta med just det betet. Jag fick ju mängder av hugg, alla vill åt den!

Vi fiskade av flera mindre vikar men det enda stället med flera gäddor på samma ställe var ett stenigt sund. De högg titt som tätt, på vilka beten vi än valde. Men ingen bjöd upp till fight, bara snipers överallt. Vi tappade räkningen långt innan detta, men antalet var inte det mest märkvärdiga i vår båt. Vi lyckades få till en trippeldrillning på gädda! Hur ofta händer det? 





Vid klockan 18 var vi vid båtplatsen igen och försökte kröna en vinnare. Alexander hade flest gäddor över 4 kg, Sasko var den enda som lyckats kroka en braxen men Stina var helt klart i ledningen om antalet gäddor var kriteriet för vinst.

Saskos braxen
Det var en underbar dag och förhoppningsvis hinner vi med lite mer fiske innan Stina och Alex drar neråt igen!

Mvh Elias



2 kommentarer:

  1. Härliga bilder. Aldrig fiskat gäddor i havet,
    fast jag fångat fula fiskar i Sthlm.
    Välkomna hem igen smålänningar om ni inte fastnar i stora staden!
    Per.

    SvaraRadera
  2. TJENA! Fan vad harligt. Verkar helt kalrt som en grym dag. Saknar er och gaddfisket nagat otroligt. See ya soon!

    Olie

    SvaraRadera